Има ли смисъл от флаерите?

Рекламата ни залива ежедневно отвсякъде – телевизия, радио, интернет, вестници, билбордове, плакати и толкова сме свикнали да я виждаме, че дори не ни прави впечатление. Тогава какъв й е смисълът? Надпреварата за нашето внимание! Има обаче един позабравен тип реклама, който беше особено популярен преди дигитализирането на света, и който все още привлича интереса ни до известна степен – рекламните брошури. Най-често се натъкваме на тях, излизайки от някой подлез или минавайки покрай офиса на някоя фирма за кредити (!), да получим актуалните им предложения на флаер.

Какво се случва след това?

Ако предлаганата услуга представлява някакъв интерес за нас – спираме се и сканираме 2 секунди, ако ли не – хартийката заминава директно в най-близкото кошче. Причините може да са различни и да не се дължат само на липсата на интерес. Информацията, разбира се, е сила, но начинът, по който е представена има огромно значение за влиянието й върху четящия.

Има ли смисъл във флаерите?

Може да се каже, че листовките са сред най-достъпните, от чисто финансова гледна точка, начини за рекламиране на стоки и услуги. А това дали има смисъл от тях, много зависи от следващите етапи.

Как се прави флаер?

Първата стъпка е да се изясни основната идея – презентация на фирмата, реклама на нова услуга/продукт, покана за събитие, ваучер, отстъпка или някаква компилация между тях. Истината е, че няма строги правила. Важното е съдържащата се информация да не „прелива“ от листа и да не обърква потенциалния клиент.

Втора стъпка – създаване на текст. Може да се каже, че това е сред най-трудните задачи. Мястото върху флаера е ограничено, а е хубаво да се сложи и някаква снимка или графично изображение (например логото на марката, ако има такова). Това означава, че текстът трябва да бъде много стегнат. Така или иначе хората рядко четем нещо повече от 2 секунди, ако не грабне вниманието ни.

Как се пише текст за флаер?

Както казах по-горе, имаме 2 секунди, за да спечелим клиента, а начините да го направим са:

  1. Впечатляващо заглавие. Не, нямам предвид да използването на думи като „ШОК“ и „УЖАС“, независимо какво ще бъде продължението на изречението. Още от първия ред на четящия трябва да му стане ясно за какво иде реч в листовката.
  2. Изброяване – схематичното представяне на текста е много удобно за „сканиране“ и затова е важно да бъдат изброени предимствата на предлаганата стока/услуга, при това още в началото.
  3. Информация за фирмата/производителя – може да се споменат някои постижения, от колко години е на пазара (по-добре да се пропусне, ако е все още млада и развиваща се), някакви други предимства.
  4. Разполагане на информацията за продукта/услугата – най-важното е добре да бъде събрано в 3-4 изречения. Наистина, ама наистина, никой не чете флаер повече от няколко секунди и, ако успеем да задържим вниманието на четящия до тук, значи имаме успех. Не е добра идея да се използват прекалено различни по цвят, шрифт и размер думи, това създава усещането за хаос.
  5. Призив за действие или така популярното Call To Action. В онлайн пространството това може да бъде бутон или линк към начин за поръчка, но при флаерите трябва да бъде силно послание.
  6. Контактна информация – задължително! напишете как потенциалните ви клиенти може да се свържат с вас – телефон, адрес на физически магазин/офис, имейл, уеб адрес, фейсбук страница и т.н.

Четем отново и отново, редактираме, четем и пак четем. Ако всичко е ОК, преминаваме нататък. Трябва да подготвим и самите листовки. Има голям избор шаблони в MS Office – Word и Power Point, а също и в продуктите на Adobe. Въпрос за избор, вкус и възможности.

Ако ви е станало ясно какво трябва да направите, но нямате време и нерви за това, не се колебайте да ми пишете, бих могла да съм Ви от полза.