Какъв шрифт да използвам за сайта си? – продължение

Като продължение на темата за шрифтовете, и имат ли те някакво значение, продължаваме с избора на подходящ шрифт при създаването на сайт. Шрифтовете предлагат голяма възможност за предаване на настроение, за акцентиране върху определена дума/израз, за впечатляване на потребителите на даден сайт и т.н., и т.н.

Ако сте в процес на създаване на своето лично място в Интернет, заложили сте на качествено съдържание за блога на сайта си или искате да грабнете вниманието на потенциалните си клиенти, информацията по-долу може да ви бъде интересна.

Всъщност, с типографията на сайта се занимават главно уеб дизайнерите. Те могат най-точно да отговорят на въпроса “Какъв шрифт да избера за сайта?” и да ви датат съвет дали изборът ви е правилен. Ако си спомняте от първата част на темата, при създаване на автобиография при кандидатстване за работа споменахме два типа шрифт – серифен и несерифен. 

Накратко за серифните и несерифните – към първите се отнасят тези с “по-засукано” изписване – камшичета, удължени краища, те се отличават с красива визия и често се използват при печатането на хартиени издания. Сред тях се нареждат – Times New Roman, Century, Palatino Linotype, Book Antiqua и други. Наистина са специални и може да се ползват и в онлайн пространството без проблем. Такъв обаче може да се появи при голямо количество текст на едно място, тъй като удълженията в края на буквите визуално ги приближават една до друга и затрудняват четенето.

Несерифните – те изглеждат стилно, изчистено и са идеални за бизнес кореспонденция. Също така, стоят чудесно на сайта. Такива са Arial, Verdana, Century Gothic и т.н. В случай че не можете да изберете кой тип да използвате, чуйте добрата новина – може да ги комбинирате. Естествено, има някои препоръки за това как се съчетават, но е напълно възможно.

Сигурно вече сте се досетили, че комбинациите може да станат между серифен и несерифен тип шрифт 🙂 Най-често се съчетават по следния начин:

  • За печатни издания заглавието може да бъде несерифен шрифт, а текстът (тялото) – серифен. Той седи красиво и радва окото.
  • За онлайн публикации може да бъдат обратно – серифно заглавие и несерифен текст. Чиста работа!

Още не сте сигурни какъв шрифт да използвате? Доверете се на интуицията си и се съобразете с продуктите/услугите, които продавате. В случай че бизнесът ви е в сферата на изкуствата, може да се спрете на атрактивен и нестандартен шрифт, а ако предлагате счетоводни услуги, например, добре е да изберете “по-стегнат”.