Как се пишат добри статии?

Нуждата от качествено съдържание става все по-голяма и все повече собственици на сайтове изпитват затруднения да я задоволят. Причината е, че настъпва сериозна промяна (към добро), обръщаща внимание на качеството на съдържанието пред оптимизацията на текста за търсачките.

Ако сте собственик на сайт, може би вече сте стигнали до извода, че за да се класирате добре и да бъдете откриваеми от своята аудитория и клиенти, трябва да им предложите качествени и полезни статии. Решили сте, че искате сами да се справите с тази задача? Информацията по-долу може да ви даде полезни съвети.

  1. Заглавие

Изключително важно е заглавието да бъде достоверно, да отговаря на темата на статията и да грабва вниманието. Избягвайте похватите на жълтите вестници (ШОК, УЖАС, ВИЖТЕ КАКВО СЕ СЛУЧИ…) по всякакъв начин! Нека бъде такова, че читателят веднага да разбере за какво всъщност ще чете по-надолу. Има два варианта – да предизвикате интереса… или да не го направите, така че – няма страшно!

  1. Цел

Изберете цел на текста, който пишете. Поставете проблема, който ще разгледате и чието решение ще осигурите (най-често с продуктите/услугите, които предлагате). Много полезно е предварителното създаване на структура, която разделя текста и го прави по-лесен за четене и не позволява да се загуби нишката на темата. Може да се обърнете към аудиторията си, като така се създава усещане за персонално послание.

  1. Компоненти

Всяка статия има части – увод, съдържание, извод. Не пропускайте нито една от тях, всички са важни и изпълняват определена функция. Уводът дава кратко резюме на съдържанието, поставя въпрос, проблем, казус, който трябва да се разгледа и разреши. Съдържанието развива поставения в увода проблем, разглежда го от всяка страна и в края си предлага решение. Изводът прави генерално заключение от изложените в съдържанието мисли и е ключов момент за подтикване към действие (Call-To-Action).

Звучи ви прекалено сложно? Всъщност не е. Повечето хора, когато пишат текст, правят по-горното интуитивно или поне без да си дават много сметка. И все пак, всеки ли може да пише статии? И тук отговорът е не. Не всеки се справя със задачата поради една или друга причина. За щастие, има едни хора, наречени копирайтъри или контентрайтъри, които се занимават с изграждането на маркетингова идентичност и създаване на качествено съдържание за сайта. Търсите такъв човек – може би вече го намерихте!