Полезни инструменти за всеки копирайтър

Всеки работещ, независимо в каква сфера, има своите помощници – инструменти и/или машини. Ако сега се чудите какви пък инструменти ползва един копирайтър, нека ви отговоря – немного, но важни!

Разбира се, MS Office. Опитах няколко други програми като OpenOffice и Libreoffice, но просто не можах да свикна. Иначе са чудесен алтернативен вариант, притежават много функционалности и са безплатни. Тествах Office 365 с месечен лиценз, но често ми забиваше, затваряше документа, по който работех и изобщо не ми хареса. Затова се върнах към любимата си версия от 2010 година.

След като текстът е готов, оставям го да поотлежи малко и го проверявам за грешки – изцяло ръчно. След това го минавам през IDI Spellcheker за проверка на правопис, пунктуация и стилистични грешки, по-скоро за допълнителна сигурност. С него се работи супер лесно, просто копирате текста, който искате да проверите, а програмата автоматично маркира потенциалните грешки.

За проверка на броя на думите използвам ето този онлайн помощник – bg.wordcounter360.com. Много полезен, работи отлично и дава по-добра точност (не, че съм броила думите в документа ръчно) в сравнение с брояча на Word-а.

След това любимият Advego Plagiatus. Преди време имах някои проблеми, непрекъснато ми изискваше въвеждане на кодове и проверката на една статия ми отнемаше адски много време. Пробвах някои други инструменти, но нито един не ми пасна. Причината се оказа (поне според мен) предстояща актуализация, след която всичко е наред.

Други:

  • Paint – за преоразмеряване, изрязване и намаляване пикселите на някоя снимка. Дотук се простират способностите ми за обработка на изображения.
  • Notepad – за премахване на форматирането на текста.

Ами това е! Инструментите, които ми помагат в ежедневната ми работа като копирайтър.